Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier HOOFDPAGINA

HOOFDPAGINA

 

Schaak/damtafels in Ermelo

Veluws Schaak Genootschap is een initiatief gestart voor de aanvraag van schaak-/damtafels op meerdere plaatsen in de gemeente Ermelo. "Buiten schaken brengt saamhorigheid en gezelligheid in de wijk!"

Hierover is een aantal artikelen verschenen:

Om dit initiatief te laten slagen is het van groot belang uw steun kenbaar te maken door het ondertekenen van de bijbehorende petitie:

Nadat u uw steun kenbaar heeft gemaakt dient u deze nog te bevestigen door op een link te clicken die u krijgt toegestuurd van petities.nl


Wedstrijdverslag halve finale bekercompetitie

Grote beker
Henri Bosch        -     Dirk van Setten        0 - 1
Henri speelde Spaans en liet het Marshall gambiet toe. Toen hij in plaats van het theoretische g3 het foutieve h3 speelde, profiteerde Dirk direct. De partij was na 15. …, Lc8 x h3 zeer snel afgelopen:
16. gxh3, Dxh3 17. Lxd5, Lh2+ 18. Kh1, Lg3+ 19. Kg1, Dh2+ 20. Kf1, Dxf2 mat.

2022-06-14 H. Bosch - D. van Setten

Niet voor niets proberen veel witspelers uit het Marshall gambiet te blijven; als je de finesses onvoldoende kent word je onherroepelijk onder de voet gelopen.


Gerard de Hoop    -     Nicki van Es        ½ - ½
De winstplicht drukte zwaar op Gerard. Het werd een Caro-Kann waarbij (achteraf gezien) Gerard zich in eerste instantie met enkele pionwinst tevreden had moeten stellen. Opgelucht over de materiaalvoorsprong pakte hij er nog een zwarte pion bij, maar zette daarmee zijn eigen monarch op de tocht. Nicki greep zijn remisekans door een eeuwig schaak.

Kleine Beker
Wido Sparling        -     Hisham Haout        0 - 1
Wit opende met het loperspel. Zwart offerde materiaal voor een werkelijk fantastische en winnende aanval. Hij vervolgde echter onnauwkeurig; in plaats van de mataanval door te zetten nam Hisham genoegen met het terugslaan van een deel van het door hem geofferde materiaal.  Na "eindeloos verdedigen" kon Wido zijn materiaalvoorsprong verzilveren.

Wim Jongejan        -     Jo Wolters        ½ - ½
Een spannende partij waarbij wit op enig moment een pion weggaf. Zwart profiteerde niet van dit kleine voordeel. Wit ging afruilen en uiteindelijk ontstond een eindspel van T + pion tegen T + pion. Remise was onvermijdelijk, waardoor Wim zich plaatste voor de finale.

Voor de rapidcompetitie werd in 3 groepjes geschaakt.
•    Groep 1 (2 partijen per persoon)
o    Piet Vroegindeweij 0 punten
o    Ronald Bieringa 1,5 punten
o    Henk van Rijssen 1,5 punten
o    Lex Wattez 1 punt

•    Groep 2 (3 partijen per persoon)
o    Rob Hollmann 0 punten
o    Onno Wolters 2,5 punten
o    Ralf v.d. Burg 1 punt
o    Noël Bovens 2,5 punten

•    Groep 3 (3 partijen per persoon)
o    Margriet Martensen 1 punt
o    Willem Booy 2,5 punten
o    Dick van Enk 0 punten
o    Jan v.d. Bosch 2,5 punten

 

    31-May 07-Jun 14-Jun 21-Jun  
    # Score # Score # Score # Score Punten
1 Wim van Dalen     3 3         115
2 Sape Westra                 0
3 Bas West     2 2         110
4 Rob Hollmann         3 0     15
5 Dirk van Setten                 0
6 Hisham Haout                 0
7 Marco ter Meer                 0
8 Wido Sparling                 0
9 Ralf van den Burg     2 0 3 1     45
10 Onno Wolters         3 2.5     98.33333
11 Ronald Bieringa     3 1.5 2 1.5     85
12 Jo Wolters                 0
13 Dick van Enk     3 0 3 0     30
14 Henri Bosch     1 0         5
15 Wim Jongejan                 0
16 Piet Vroegindeweij     3 1.5 2 0     55
17 Ferry Lunek     3 2         81.66667
18 Henk van Rijssen         2 1.5     85
19 Lex Wattez         2 1     60
20 Warti Miedema                 0
21 Henk Miedema                 0
22 Gerard de Hoop                 0
23 Willem Booy         3 2.5     98.33333
24 Rob Boterenbrood                 0
25 Sape Westra                 0
26 Noël Bovens         3 2.5     98.33333
27 Margriet Martensen         3 1     48.33333
28 Jan v.d. Bosch         3 2.5     98.33333


Strijd in bekercompetitie

De 2de ronde van de bekercompetitie kende verschillende partijen waarin het woord “strijd” met hoofdletters kon worden geschreven. In de competitie om de kleine beker won Jo Wolters in de opening een pion van Rob Hollmann. Na een taai gevecht won Wolters nog een pion, waarna hij uiteindelijk na 90 zetten het punt binnensleepte.
Wim Jongejan verloor een stuk aan Henk van Rijssen en bleef de hele partij tegen een moeilijke stelling aankijken, totdat Van Rijssen een toren cadeau deed. Zelfs toen Jongejan weer een stuk moest teruggeven was het tij voor Van Rijssen niet meer te keren.
WIdo Sparling won van Lex Wattez; hun partij ging gelijk op, totdat Sparling de overheid kreeg door het winnen van een paard.
Margriet Martensen wist geen vervolg te geven op haar overwinning van vorige week; ze liet een venijnige aanval van Hisham Haout toe en moest lijdzaam aanschouwen dat diens paard haar dame kon slaan.
In de strijd om de grote beker won Sape Westra van Henri Bosch; Westra had het vervolg na het ruilen van verschillende stukken goed ingeschat en viel met paard, toren en dame de zwarte stelling binnen. Toen Bosch een tegenactie creëerde werd hij mat gezet.
Onno Wolters had het beste van het spel tegen Nikki van Es. Laatstgenoemde wikkelde echter vakkundig af naar een remisestelling, omdat hij aan gelijkspel genoeg had om zich te plaatsen voor de halve finale.
Noël Bovens won een pion van Dirk van Setten. Dit bleek echter te weinig om te winnen; Van Setten hield het hoofd koel en schoof de partij behendig remise; ook hij had hieraan genoeg om zich te plaatsen.
Klapstuk van de avond was de partij Rob Boterenbrood – Gerard de Hoop. Boterenbrood kreeg het beste van het spel en met een aantal goede torenzetten leek hij te gaan winnen. Eén moment van onachtzaamheid gaf De Hoop echter tijd zijn toren te activeren, waarna de rollen werden omgedraaid. De Hoop won.


Partijverslagen bekercompetitie en rapid-competitie ronde 2

Grote beker

Sape Westra            - Henri Bosch        1 - 0
Wit opende met het London-systeem. Zwart plaatste zijn loper op g7 en ruilde de c-pion op d4 af. De zwarte dame nam vervolgens op d4 plaats. Wit plaatste zijn torens actief op c1 en d1; voor het geval er stukken zouden worden geruild zouden beide witte torens beter staan dan de zwarte. De partij leek voor zwart onder controle, maar schijn bedroog; het witte paard bleek machtiger dan de zwarte loper. Toen een witte toren op de 7de rij verscheen en de witte dame een pion op b7 snoepte probeerde zwart actief spel te krijgen met een dreiging van dame en loper op f2. De dreiging was echter gemakkelijk te weerleggen en toen zwart forceerde ging hij zelfs mat.

Onno Wolters            - Nikki van Es        ½ - ½
Na een lange partij stond de stelling gereed voor remise, ondanks dat wit tijdens de hele partij grotendeels beter stond. Van Es is door naar de halve finale.

Noël Bovens            - Dirk van Setten    ½ - ½
Een spannende partij met aanval over een weer. In het late middenspel wint wit een pion, maar zwart die genoeg heeft aan remise wikkelt af naar een remisestelling met koning en g-pion tegen koning en f en h-pion.

Rob Boterenbrood        - Gerard de Hoop    0 - 1
Na een semi koning-indischachtige opening waarin veel werd afgeruild belandden wij in een eindspel met allebei nog vier pionnen en een toren. Robs toren  stond actiever en hij had drie verbonden pionnen. De winst leek voor het grijpen. Hij speelde het ietwat onnauwkeurig  waardoor Gerard zijn toren actief kon maken en via een schaak  een extra vrijpion realiseerde. Waarna deze vrijpion als de wiedeweerga, want de tijd was minimaal, naar de overkant marcheerde. Dit werd Rob teveel en hij gaf op.

Kleine beker

Rob Hollmann            - Jo Wolters        0 – 1
Na een Franse opening won zwart een pion. Er volgde een lange taaie partij waarin wit taai verdedigde. Uiteindelijk verloor wit nog een pion, waardoor het eindspel van lopers met ongelijke kleur na 90 zetten voor wit verloren ging.
Wim Jongejan            - Henk van Rijssen    1 – 0
Het was een partij met verwikkelingen. Wit stond steeds moeilijk, totdat zwart een toren weggaf. Zwart snoepte nog een stuk terug, maar dat mocht het tij niet meer keren.

Wido Sparling            - Lex Wattez        1 – 0
Wit opende sterk, maar het antwoord van zwart was beter. Zwart was nogal in de weggeefbui. Toen de witte loper viel gaf zwart op; eerder verloor zwart namelijk al een paard. En later een hand.

Margriet Martensen        - Hisham Haout        0 – 1
Na een snelle aanval van zwart moet wit al snel opgeven vanwege een vork met paard die tot verlies van de dame zou leiden.

Rapid-competitie
Voor de rapid-competitie werden in 2 groepen 20 partijen met versneld tempo geschaakt.Nr. Naam 1 2 3 4 Totaal Plaats
1 R. van den Burg   0 0   0  
2 B. West 1    1   2  
3 F. Lunek 1  0   1 2  
4 H. Bosch     0   0  

 

  

Nr. Naam 1 2 3 4 Totaal Plaats
1 D. van Enk   0 0 0 0  
2 W. van Dalen 1    1 1 3  
3 P. Vroegindeweij 1  0   ½  
4 R. Bieringa 1 0 ½    

 

 

 

 

 
Bekercompetitie VSG van start

Terwijl de schakers van VSG nauwelijks zijn bekomen van hun strijd om het clubkampioenschap beginnen ze alweer aan hun bekercompetitie. Deze competitie toont een strijdtoneel waarin de verliezer van een partij afvalt en een hoger geplaatste speler bij remise tegen een lager geplaatste ook. Omdat er rekening wordt gehouden met onderlinge krachtsverschillen zijn de 24 schakers ingedeeld in 2 groepen. Groep 1 met de sterkere schaker schaakt voor de grote beker, de schakers in groep 2 strijden om de kleine beker.
De grote beker
Wim Booy raakte in zijn partij tegen Sape Westra verstrikt in zijn eigen opening en zette zijn stukken zo neer dat ze elkaar in de weg stonden. Westra ontwikkelde en stuurde aan op een stukoffer in het centrum, omdat naast de ontwikkelingsachterstand van wit ook diens koning nog in het centrum stond. Op de 13de zet maakte liet Booy een paard-schaak met aanval op zijn dame toe en gaf meteen op.
Henri Bosch en Noël Bovens hadden 3 weken geleden ook tegen elkaar gespeeld. Dezelfde opening als kwam op het bord. Bosch koos dit keer voor een wat rustiger opbouw. Toen Bovens ten aanval trok begon besloot Bosch een loper te offeren tegen 2 pionnen. De zwarte aanval kwam echter al snel weer op gang. Bosch verloor nog een belangrijke pion en een penning werd hem al snel fataal.
Onno Wolters  bouwde tegen Gerard de Hoop een veelbelovende stelling op en leek in het middenspel te kunnen oogsten. Een verkeerde torenzet deed het tij echter keren; De Hoop kreeg gelegenheid zijn stukken beter neer te zetten en uiteindelijk eindigde de partij in remise, waardoor Gerard de Hoop door gaat naar ronde 2.
Dirk van Setten    speelde tegen Nikki van Es een venijnige opening waarvan hij de theorie goed beheerst en won een pion. Daarna gebruikte hij echter de manier om zijn torens goed neer te zetten, waardoor zwart de pion terug won en de partij uitliep op remise. Van Es plaatst zich voor ronde 2.
De kleine beker
Wim Jongejan maakte goed gebruik van een blunder van Ronald Bieringa en won een kwaliteit. Daarna ging het snel bergafwaarts met diens stelling. Jongejan door naar ronde 2.
Wido Sparling wist snel na de opening een stuk van Jan van de Bosch in te sluiten, waarna de partij in hogere zin al was beslist. Sparling schoof gedecideerd uit naar winst.
Hisham Haout overzag in een erg spanend middenspel een winnende combinatie tegen Rob Hollmann. De partij eindigde daarna in remise, maar gelukkig voor Haout had hij aan remise genoeg om door te gaan.         
Piet Vroegindeweij maakte een foutje in de opening waardoor Lex Wattez een pion won en een betere stelling kreeg. Wattez nam daarna tijd om zijn aanval op te bouwen en uiteindelijk wist hij te winnen.
Dick van Enk verloor na sterk offensief spel van Henk van Rijssen 2 pionnen. Toen hij daarna nog meer materiaal verloor gaf hij op.
Margriet Martensen verloor in de opening een pion en een loper. Tegenstander Jo Wolters speelde het vervolg niet goed waardoor wit materiaal terug won. Daarna maakte wit goed gebruik van positioneel voordeel. Toen er nog meer materiaal van zwart van het bord ging kwam diens koning in een matnet terecht.


Bekercompetitie
Op 31 mei werd de 1ste ronde van de bekercompetitie gespeeld. Voor de grote beker werden 5 partijen gespeeld. Uit deze partijen gaan 5 deelnemers naar de 2de ronde. Uit de 5 spelers die niet doorgaan worden voor aanvang van de volgende ronde 3 gelukkige verliezers getrokken die alsnog mogen meedoen. Hierdoor komt het aantal schakers in ronde 2 op 8. Na ronde 2 blijven er nog 4 over, zij spelen de halve finale. De week daarna wordt de finale gespeeld.
De strijd om de kleine beker is gestart met 12 schakers. Hiervan zijn 6 spelers door naar ronde 2. Uit de 6 spelers die niet doorgaan worden 2 gelukkige verliezers getrokken, zodat ook hier het aantal spelers op 8 uitkomt.

Grote beker, ronde 1. Uitslagen en verslagen
Wim Booy            -    Sape Westra            0 – 1
Wit verdwaalde in zijn opening (de leeuw) en zette zijn stukken zo neer dat ze elkaar in de weg stonden. Zwart ontwikkelde en stuurde aan op een stukoffer in het centrum, omdat naast de ontwikkelingsachterstand van wit ook diens koning nog in het centrum stond. Op de 13de zet maakte wit een paardschaak met aanval op de dame mogelijk en gaf meteen op.

Henri Bosch            -    Noël Bovens            0 – 1
Dezelfde opening als 3 weken geleden kwam op het bord. Wit week op zet 4 af door eerst e3 te spelen in plaats van Pc3. Wit koos een wat rustiger opbouw. Toen zwart 14. …, h5 speelde en aan de aanval begon besloot Henri een loper op h5 te offeren tegen 2 pionnen. De zwarte aanval kwam echter al snel weer op gang. Wit verloor op zet 18 een belangrijke pion op e3 en de penning op f2 werd hem al snel fataal.

Onno Wolters            -    Gerard de Hoop            ½ - ½
Wit kwam goed uit de Spaanse openingsblokken en kon een paard op f5 posteren. De zwarte stelling was erg ineengedrukt, waardoor de zwarte stukken vrijwel geen goede velden hadden. Een verkeerde torenzet van wit doet het tij keren; zwart krijgt gelegenheid zijn stukken beter neer te zetten en uiteindelijk eindigt de partij in remise, waardoor Gerard de Hoop door gaat naar ronde 2.

Dirk van Setten            -    Nikki van Es            ½ - ½
Wit gebruikt de Panov-variant om de Caro Kan van zwart te bestrijden. Vervolgens wint wit een pion, waarna hij de verkeerde open lijn gebruikt om zijn torens te verdubbelen. Zwart wint de pion terug, waarna de partij uitloopt op remise.

Rob Boterenbrood        -    Bas West            1 – 0

Kleine beker, ronde 1. Uitslagen en verslagen
Wim Jongejan            -    Ronald Bieringa            1 – 0
Zwart moest winnen en een remiseaanbod van wit werd daarom afgewezen. Een blunder van zwart leverde wit kwaliteitswinst op; daarna ging het snel bergafwaarts met zwart.

Wido Sparling            -    Jan van de Bosch        1 – 0
De partij werd geopend met het Spaans. De witte witveldige loper raakte al snel ingesloten, waarmee de uitkomst eigenlijk al beslist was.

Hisham Haout            -    Rob Hollmann            ½ - ½
Na een “gewone opening” ontstond een ingewikkelde en erg spannende partij. Wit kreeg initiatief en zwart verdedigde zich hardnekkig. De witte torens en dame zetten de zwarte rokadestelling zwaar onder druk. Wit overzag een winnende aanval en even later werd remise overeengekomen. Haout is hiermee door naar ronde 2.

Piet Vroegindeweij        -    Lex Wattez            0 – 1
In een mooie partij maakte wit ene foutje in de opening, waardoor zwart een pion won bij betere stelling. Zwart nam daarna tijd om zijn aanval op te bouwen en uiteindelijk wist hij te winnen.
Dick van Enk            -    Henk van Rijssen        0 – 1
Na het geweigerd dame-gambiet kreeg zwart offensief spel waarbij hij 2 pionnen won. Toen wit nog meer materiaal verloor gaf hij op.

Margriet Martensen        -    Jo Wolters            1 – 0
Wit verloor een pion en een loper in de opening. Zwart zag zich hierna gemakkelijk winnen en speelde het vervolg niet goed, waardoor wit materiaal terug won. Daarna maakte wit goed gebruik van positioneel voordeel. Toen er nog meer materiaal van zwart van het bord ging kwam diens koning in een matnet terecht.
Interne competitie 2021-2022 - 25

25e ronde gespeeld 24-05-2022
Door: S. Westra
Wedstrijdverslag ronde 6
In de interne competitie van VSG werd op 24 mei de laatste ronde van keizercompetitie gespeeld. Er was volop strijd, mede doordat de posities nog niet definitief vast stonden.
Willem Booy trok fel van leer tegen Jan van de Bosch. Hij overschatte echter zijn kansen en zijn overmoed bekopen met een nederlaag. Na pionverlies ging ook een toren verloren.
Henk van Rijssen benutte de mindere ontwikkeling van de witte stukken van Ronald Bieringa. Hij kreeg initiatief, won een loper en daarmee de partij.
Wido Sparling offerde een pion tegen Nikki van Es en kwam daardoor in het voordeel. Hij creëerde een vrijpion die, ondersteund door dame en toren, zou gaan promoveren. Van Es gaf op.
Peter van Geel kon ternauwernood de koningsaanval van Piet Vroegindeweij het hoofd bieden. Toen de kruitdampen waren opgetrokken besloten de spelers dat remise een goede uitslag was.
Henk Miedema kwam na stukkenruil in een slechter staand eindspel terecht tegen Margriet Martensen, die het daarna gedecideerd uitmaakte.
Lex Wattez en Hisham Haout wisselden aanval en verdediging vakkundig af. Daardoor ontstond een erg spannende partij waarin het alle kanten op leek te gaan. Uiteindelijk werd het een door beide schakers zeer gewaardeerde remise.
Henri Bosch kreeg in zijn partij tegen Cees Doets een sterke aanval. Toen Doets een mindere zet deed profiteerde Bosch volop en haalde het winstpunt binnen.
Noël Bovens en Ferry Lunek streden om de 1ste plek. Lunek zou moeten winnen om bovenaan te eindigen, maar hij kwam geen enkel moment in de buurt van de winst. Bovens offerde in de opening een pion voor ontwikkelingsvoorsprong en ging volop in de aanval. Het tegenoffer van Lunek baatte niet en Bovens won overtuigend.
De eindrangschikking van de keizercompetitie t/m plaats 5 is als volgt:
1. Noël Bovens
2. Ferry Lunek
3. Jan Lambrechts
4. Henri Bosch
5. Wido Sparling
Voor de kampioensgroep speelden Dirk van Setten en Bas West een inhaalpartij. Van Setten speelde een minder bekende opening, West reageerde alert en na 25 zetten werd remise overeengekomen. Door deze uitslag eindigen Sape Westra, Onno Wolters en Bas West op de plekken 1, 2 en 3.

Partijverslagen ronde 6 van de Keizercompetitie
Willem Booy - Jan v.d. Bosch 0 – 1
De partij opende rustig. Na de korte rokade van zwart begon wit een verwoede aanval op de zwarte koningsstelling. Toen wit te overmoedig werd buitte zwart dit goed uit. Eerst won zwart 2 pionnen en daarna nog een toren. Wit sputterde nog wat tegen, maar gaf toen op.

Ronald Bieringa - Henk van Rijssen 0 – 1
De opening deed denken aan het Slavisch. Hierna volgde een rustig middenspel, waarbij de witte stukken niet goed werden ontwikkeld. In het eindspel won zwart een loper, waarna wit opgaf.

Nikki van Es - Wido Sparling 0 – 1
Wit opende met het passief ogende London-systeem. Zwart offerde een pion op c5, kreeg daarna een vrijpion die richting de overkant wandelde, ondersteund door dame en toren. Wit wachtte het eind niet af en capituleerde op zet 24.

Peter van Geel - Piet Vroegindeweij ½ - ½
Na een standaardopening oogde wits positie iets beter. Zwart wist het goed te pareren en draaide de partij om met een sterke dreiging op de witte koning. Wit kon ternauwernood mat voorkomen, waarna tot remise werd besloten.

Henk Miedema - Margriet Martensen 0 – 1
Na de Russische opening werden verschillende stukken afgeruild. Uiteindelijk ontstond een voor zwart gunstig eindspel, waarna wit zijn koning omlegde.

Noël Bovens - Ferry Lunek 1 – 0
Wit speelt het loperspel met Lc2 op de 2de zet en een pionoffer op d4. Hij krijgt hiervoor ontwikkelingsvoorsprong en initiatief. Zwart offert op zet 8 een paard op f2 en hoopt daardoor enig tegenspel te krijgen. De witte aanval gaat echter door en blijkt beslissend.

Lex Wattez - Hisham Haout ½ - ½
Wit ging vanuit de opening voortvarend te werk. Zwart lette echter goed op en ging uiteindelijk vanuit de verdediging over tot de aanval. Wit deed succesvol het omgekeerde. Na de ruil van een aantal stukken en het optrekken van het stof besloten beide kemphanen dat remise een terechte uitslag was.

Cees Doets - Henri Bosch 0 – 1
Een erg spannende partij waarin wit een mooie aanval op touw zette. Toen zwart een foutje beging kostte hem dat de partij.
Na de 6de ronde van de keizercompetitie kan de eindrangschikking worden bepaald.


Inhaalronde Kampioensgroep
Dirk van Setten - Bas West ½ - ½
In de kampioensgroep speelden Dirk van Setten en Bas West hun inhaalpartij uit de 3de ronde. Omdat West bekend staat om zijn kennis van de drakenvariant van het Siciliaans startte Van Setten de partij niet met 1. e4, maar met het vreemd ogende 1. b3. De officiële naam is de Nimzowitsch-Larsen opening. Er blijken verschillende varianten van te bestaan; de klassieke en de moderne. Het doel van deze opening is om met de loper op b2 toenemende druk te krijgen op g7. Verwoede aanhangers van deze opening spelen in het algemeen erg positioneel en geduldig; ze nemen de tijd voor het opstellen van hun stukken en zorgen ervoor dat dit past bij het aanvalsdoel. De partij eindigde na 25 zetten in remise, zonder dat veld g7 echt onder vuur kwam te liggen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of wit de strategie niet goed genoeg heeft toegepast, of heeft zwart zich gewoon goed verdedigd? Volgens grote broer Stockfish werd bij geen enkele zet een marge van 1 punt voor-/nadeel overschreden. Gewoon goed geschaakt dus door beide mannen.


WitZwartUitslag
Willem Booy-Jan van den Bosch0-1
Ronald Bieringa-Henk van Rijssren0-1
Nikki van Es-Wido Sparling0-1
Cees Doets-Henri Bosch0-1
Peter van Geel-Piet Vroegindeweij½-½
Henk Miedema-Margriet Martensen0-1
Noël Bovens-Ferry Lunek1-0
Lex Wattez-Hisham Haout½-½
Olaf Vlieger-Afwezig met geldige reden
Sape Westra-Afwezig met geldige reden
Onno Wolters-Afwezig met geldige reden
Jan Lambrechts-Afwezig met geldige reden
Rob Boterenbrood-Afwezig met geldige reden
Gerard de Hoop-Afwezig met geldige reden
Ralf van den Burg-Afwezig met geldige reden
Bas West-Afwezig zonder geldige reden
Dirk van Setten-Afwezig zonder geldige reden
Marco ter Meer-Afwezig met geldige reden
Bart Schultz-Afwezig met geldige reden
Wim Hagendijk-Afwezig met geldige reden
Rob Hollmann-Afwezig met geldige reden
Julian Bruinink-Afwezig met geldige reden
Anton Reijngoudt-Afwezig met geldige reden
Kees Ferwerda-Afwezig met geldige reden
Jaap van Seventer-Afwezig met geldige reden
Gert van Heeringen-Afwezig met geldige reden
Ulbe Brouwer-Afwezig met geldige reden
Jo Wolters-Afwezig met geldige reden
Warti Miedema-Afwezig met geldige reden
Martin van den Broek-Afwezig met geldige reden
Daniël Renger-Afwezig met geldige reden
Mikael Pluister-Afwezig met geldige reden
Willem Velker-Afwezig met geldige reden
Wim van Dalen-Afwezig met geldige reden

NrNaamPuntenWaGspGwRmVlAfPercWPSBKlAlOnNgNbsZk
1Sape Westra984,50 661310 3 0 088,5113102,25 11W 0 8 4 0
2Noël Bovens880,67 6510 6 4 0 080,0100,583,25 22W 014 1 0
3Onno Wolters789,17 6415 8 5 2 070,0124,584,25 11W 0 7 3 0
4Ferry Lunek775,50 6320 9 4 7 055,017086,75 01Z 0 2 3 0
5Jan Lambrechts761,67 6215 5 7 3 056,712873,5-12Z 0 9 1 0
6Olaf Vlieger759,17 61 6 3 3 0 075,048,533,25 01W 016 3 0
7Henri Bosch737,33 602313 010 056,5180,593 11Z 0 2 0 0
8Bas West688,00 5914 7 4 3 064,3111,568,5 01W 0 7 3 1
9Ralf van den Burg685,33 5816 8 2 6 056,314378,25 01Z 0 6 3 0
10Wido Sparling656,00 5715 7 3 5 056,712261-12Z 2 7 1 0
11Nikki van Es636,50 5619 9 3 7 055,3156,577,5 11W 0 6 0 0
12Cees Doets583,50 5513 5 4 4 053,8118,553,25 32W 012 0 0
13Dirk van Setten579,00 54 8 4 3 1 068,86141,25 01Z 016 1 0
14Gerard de Hoop567,33 5312 5 4 3 058,378,541,75 01W 010 3 0
15Jan van den Bosch566,00 5216 7 4 5 056,3112,556,5-22Z 0 9 0 0
16Rob Hollmann549,00 5118 6 8 4 055,611564,25 01W 0 6 0 0
17Martin van den Broek546,67 5012 5 1 6 045,896,534,25 01W 012 1 0
18Rob Boterenbrood526,67 49 2 1 0 1 050,012,57 22W 020 3 0
19Willem Booy519,83 4822 7 114 034,1188,563 01W 0 1 2 0
20Henk van Rijssren514,00 4712 6 1 5 054,29045-21Z 012 1 0
21Marco ter Meer492,67 46 6 2 2 2 050,04721,75-22Z 019 0 0
22Ronald Bieringa488,67 4518 5 8 5 050,0118,547,75 01W 0 6 1 0
23Jo Wolters470,50 44 7 3 1 3 050,043,517,5 12W 116 1 0
24Willem Velker463,83 43 3 2 1 0 083,322,517-11W 022 0 0
25Lex Wattez440,50 4212 2 8 2 050,085,536,25 01W 013 0 0
26Hisham Haout432,33 4116 4 4 8 037,5131,543,25 01Z 0 8 1 0
27Wim van Dalen426,50 4013 4 3 6 042,390,531,25 11W 012 0 0
28Julian Bruinink415,00 3916 8 2 6 056,392,542 01W 0 9 0 0
29Peter van Geel409,67 3816 7 2 7 050,0101,541,5 02W 0 8 1 0
30Anton Reijngoudt370,33 37 4 1 1 2 037,530,513,5 01Z 020 1 0
31Wim Jongejan349,50 36 4 2 1 1 062,52412 01W 020 0 0
32Mikael Pluister335,50 35 3 1 0 2 033,321,58 11Z 121 0 0
33Kees Ferwerda317,33 34 0 0 0 0 00,000 0 - 025 0 0
34Piet Vroegindeweij304,67 3318 4 6 8 038,911425,5-21Z 0 7 0 0
35Gert van Heeringen297,00 32 1 0 0 1 00,05,50-11Z 024 0 0
36Bart Schultz285,83 3113 4 1 8 034,67918 12W 111 0 0
37Warti Miedema270,00 30 5 2 0 3 040,0202 11W 019 0 0
38Daniël Renger256,67 29 2 0 0 2 00,0220 01W 023 0 0
39Jaap van Seventer252,00 28 0 0 0 0 00,000 0 - 025 0 0
40Ulbe Brouwer234,00 27 1 0 0 1 00,070 11W 023 0 0
41Wim Hagendijk221,00 26 2 0 0 2 00,090-22Z 122 0 0
42Margriet Martensen217,00 2520 4 313 027,5125,517,5-22Z 0 4 1 0
43Henk Miedema174,00 2411 2 0 9 018,257,56-11W 012 0 0
44Dick van Enk132,00 2314 1 112 010,7825,5 01W 0 7 1 0

 
 
Eindstand Kampioensgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 S. Westra   0 1 1 ½ 1 1    
2 O. Wolters 1    1 1 ½ 0 2    
3 B. West 0  0   1 ½ 1 3    
4 R. van den Burg 0 0 0   ½ 1 6    
5 D. van Setten ½ ½ ½ ½   0 2 4    
6 G. de Hoop 0 1 0 0 1   2 5    

 

 


Caissa 1 - VSG 2
 
22 april 2022
Door: Jo Wolters

Geachte schaakvrienden,

Voordat de slotronde startte was de situatie dat twee teams zich gedurende de competitie hadden teruggetrokken. Degradatie was dus uitgesloten. O&O 1, Apeldoorn 3 en ZSG 2 waren zo sterk dat zij onderling zouden gaan uitmaken wie kampioen zou worden. Voor de andere drie teams restten de plaatsen 4 t/m 6. VSG2 had nog geen match gewonnen maar stiekem wel veel bordpunten verzameld. De plaatsen 4 t/m 6:
4. Caïssa 1: matchpunten: 2 bordpunten: 9
5. Voorst 2: matchpunten: 2 bordpunten: 8,5
6. VSG    2: matchpunten: 0 bordpunten: 8,5

Voorst moest tegen de veel sterkere koploper O&O 1. Caïssa 1 speelde tegen VSG2.
Op bord 1 won Wido met wit een pion, door deze pion weer slim terug te geven kreeg hij een goed verdedigde pion op d6 in een actieve stelling waarbij zwart niet meer kon rocheren en de zwarte stukken werkten niet samen.
Op bord 2 won Jo met zwart een pion en had actief spel op de damevleugel en een sterk centrum. Zwart kon daar niets tegenover stellen.
Op bord drie had Willem een lastige tegenstander, maar had wel het actievere spel.
Hisham verdedigde met zwart een stelling die steeds meer werd dichtgeschoven, terwijl er ook steeds meer materiaal werd afgeruild.
Wim won twee pionnen en stond veel beter. Hij had daarvoor veel tijd gebruikt.
Henk tenslotte won een pion, bekeek die en besloot toen er een verzameling van te maken.

Jo maakte een rekenfout door een giftige pion te nemen in een gewonnen stelling en raakte pardoes een kwaliteit kwijt. Zijn tegenstander bood remise aan wat werd geaccepteerd.
Voor Hisham was er geen doorkomen meer aan en toen zijn tegenstander remise aanbood werd dit geaccepteerd.
Henk had inmiddels 5 pluspionnen verzameld en het was een kwestie van tijd voor zijn tegenstander zou opgeven. Dat gebeurde dan ook: tussenstand 1-2 in het voordeel van VSG2
Voor Wim begon de tijd echt te dringen. Door herhaling van zetten werd het remise. Tussenstand: 1,5 - 2,5
Tsja en toen deed Willem het heel goed door zijn partij met mat te winnen en even later deed Wido hetzelfde. Eindstand 1,5 - 4,5 tegen een op papier sterkere tegenstander.

Daarmee passeert VSG2 Caïssa 1 en zeer waarschijnlijk ook Voorst 2 en eindigt met 2 matchpunten en 13 bordpunten op een verdienstelijke 4e plek onder de onaantastbare drie eerste teams.

Dank aan alle teamleden voor hun strijdlust op de borden met een speciaal woord van dank voor Martin die vrijwel het hele seizoen zorgde voor het vervoer naar uitwedstrijden. Op naar het volgend seizoen dat naar ik vurig hoop niet zo door Coronagolven beïnvloed gaat worden.

Jo

 


VSG 1 deelt het matchpunt met Hoogland 1

De laatste ronde van de SOS-competitie werd op 5 april 2022 gespeeld. Het sterke Hoogland kwam op bezoek. Hoogland stond met 4 matchpunten 1 punt boven VSG.
In bordvolgorde een chronologisch verslag van deze boeiende schaakontmoeting.
Olaf Vlieger moet het opnemen tegen 1.d3 en 2.g3. Na 14 zetten gaan beide spelers een onoverzichtelijk middenspel in, waarin veel creativiteit en oplettingsvermogen wordt gevraagd.
Rob Boterenbrood bouwt vanuit de opening een licht ruimte voordeel op, ruilt een paard waardoor een zwarte dubbelpion ontstaat en drukt met dame en loper op de a7 pion. Een vroeg remiseaanbod wordt geweigerd.
Sape Westra heeft moeite met de opening. Wit speelt 1.e4 om na 1. …, e5 met 2.d4 te vervolgen. Na 2. …, exd4 en 3. Pf3, Pc6 4. Lc4 ontstaat de Schotse gambietvariant; wit ontwikkelt snel en hoopt op voordeel als zwart te passief speelt.
Gerard de Hoop krijgt de Najdorf-variant van het Siciliaans tegen zich. Hij speelt de juiste zetten en in het middenspel ontstaat een stelling met beide een korte rokade, lopers, paarden, dames en torens op d1 en e1 en d8 en e8. Tijd om na te gaan of er mat op de 8ste rij, of door dit te dreigen voordeel, mogelijk is.
Bas West moet antwoord zien te vinden op de gambietvariant van het Siciliaans. Zwart heeft na 3.b4 de gambietpion genomen. De stelling ziet er ingewikkeld uit, mede doordat Bas de witte opening tegemoet treedt met zijn Drakenvariant. Het lijkt daardoor dat er 2 partijen op hetzelfde bord worden gespeeld.
Ralf van den Burg speelt de Engelse opening. Op zet 8 worden de dames al geruild, er blijft een stelling over waarin de pionnenstructuur het beeld bepaald. Ralf laat zijn koning lang op e1 staan en moet dus uitkijken voor tactische finesses vanwege de zwarte toren op e8.
Onno speelt dit keer het Benkö-gambiet. Dit moet leiden tot 2 zwarte torens op de a- en b-lijn, waarna de zwarte stukken gaan drukken op lijnen en diagonalen. Daarvan is bij de opstelling die Onno kiest nog weinig van te zien.
Ferry speelt ook de Engelse opening. Zijn tegenstander speelt te passief en laat het initiatief aan Ferry, waardoor deze zijn stukken op mooie velden weet te posteren. Toch is in het middenspel nog geen duidelijkheid over wie echt beter staat.
Als eerste eindigt de partij van Ralf. Zijn tegenstander krijgt een hoopvolle stelling en lijkt veelbelovend te kunnen voortzetten. Hij doet echter net een tussen-zet teveel waardoor Ralf winnend voordeel krijgt en het punt opstrijkt.
Bas strijkt de vlag en geeft zich gewonnen. De stelling leek lang in evenwicht, maar de witspeler vertaalt de finesses van zijn opening vakkundig in het middenspel. De zwarte loper op g7 krijgt geen enkele kans, waardoor Bas vleugellam wordt gemaakt.
Onno is in een erg ingewikkeld middenspel terecht gekomen. Omdat beide spelers dit vinden en geen van beide een winnende voortzetting zien, wordt remise overeengekomen.
Ferry’s tegenstander zet zijn koning van h6 naar f6. Koningen zijn weliswaar machtig, maar moeten zich ook op het schaakbord toch aan de regels houden. Ondanks de uitleg dat het de bedoeling was dat de dame zou worden verplaatst, moet zwart met de koning zetten. Hierdoor ontstaat enige min of meer vrolijke consternatie, maar de partij wordt vervolgd. Ferry weet de stellingsvoordelen goed te benutten en wint.
Olaf is in een moeizame eindfase van het middenspel aanbeland. Hij heeft een zwakke pion op e6 en wit heeft voldoende tijd om een plan te bedenken hoe deze pion onder schot te nemen. Olaf moet behoedzaam manoeuvreren, doet dat ook, maar legt uiteindelijk toch het loodje.
Rob en zijn tegenstander hebben nog maar weinig zetten gedaan, maar zijn beide wel in de tijdnoodfase aanbeland. Rob gaat deze fase in met een vrije pluspion op de a-lijn. In een moment van onbedachtzaamheid geeft hij deze troef uit handen en het lijkt erop dat de partij zal eindigen in remise. Niets is echter minder waar; Rob houdt druk op de zwarte stelling en vluggert zijn tegenspeler door de vlag.
Sape is de opening doorgekomen zonder grote schade; wel heeft hij een pion minder, maar de stelling ziet er niet slecht uit. De witspeler is zijn voorsprong in tijd kwijt en lijkt te twijfelen over het plan dat hij wil uitvoeren en de zetten die daarbij passen. In wederzijdse tijdnood laveert Sape zijn dame en toren naar de witte koningsstelling en lijkt goede kansen op de overwinning te hebben. Lijkt, want het blijkt dat de Hooglander een gewiekste vluggeraar is, die in korte tijd de juiste zetten weet te doen. Sape denkt dat een torenoffer kansen biedt, wit weigert het offer, zwart geeft een onnodig schaak en verliest bij mindere stelling zijn stuk. Met enkele seconden op de klok blijft een stelling met een toren minder over, een onnodig verlies.
Gerard heeft het mat niet kunnen vinden, zat het niet in de stelling of ….? Inmiddels zijn vrijwel alle stukken geruild en is een lopereindspel met elk 5 pionnen overgebleven. De spelers besluiten tot remise, terecht zoals uit de analyse blijkt.
De uitslag 4 – 4 levert VSG een matchpunt op. Vanwege corona is Wageningen 2 rondes achter gaan lopen. Het is dus niet duidelijk of de 4 matchpunten en de huidige 6de plaats voldoende zijn voor handhaving in de hoofdklasse. Het ziet er wel goed uit, gezien het feit dat Wageningen nog moet spelen tegen de nummer 2 en 4.

PS
Verrassing: Wageningen wint van kampioenskandidaat En Passant. De hierboven beschreven verwachte werkelijkheid verandert plotseling. Wageningen heeft nu net als VSG 4 matchpunten. Ze hebben weliswaar 1 bordpunt minder, maar moeten nog hun laatste wedstijd spelen tegen ASV (Arnhem). Een sterk team, maar met 8 – 0 of 7,5 – 0,5 of 7 – 1 verliezen zullen ze waarschijnlijk niet.

 


ASV-1 Arnhem - VSG-1, 31 maart 2022

Met een gemiddelde rating van 2021 was ASV-1 natuurlijk de favoriet; wat zou VSG-1 met 1781 daar nou tegen kunnen beginnen? “Gewoon lekker schaken, we zien wel hoe het afloopt”, was de strategische boodschap die de schakers van VSG elkaar voorhielden. De avond eindigde bijna met een verrassing.
Olaf Vlieger (bord 1) krijgt een Slavische opening tegen zich. Na 13 zetten staan zwarte pionnen op a6, b5, c4 en d5. Het tweede half uur van de partij worden 3 zetten gedaan; Olaf heeft een licht initiatief door het sterke paard op d5. Beide spelers hebben nog niet gerokeerd.
Noël Bovens (bord 2) moet de Rosselino-variant van de Siciliaanse opening bestrijden. Wit speelt daarin zijn loper op de 3de zet naar b5 om hem te ruilen voor het paard op c6; de pionnenstelling van wit lijkt dan beter. Na een uur spelen blijkt Noël een beetje klem te staan op de damevleugel; het witte paard op a5 lijkt misplaatst, maar oefent wel degelijk invloed uit. Zwart is 2 tempi achter geraakt.
Sape Westra (bord 3) speelt een onregelmatige opening. Na 16 zetten lijkt hij initiatief te nemen, omdat zijn stukken op betere velden staan dan de zwarte.
Gerard de Hoop (bord 4) wordt geconfronteerd met de ongebruikelijke Staunton-opening (1. f4). Zijn tegenstander jaagt een zwart paard naar a7 en neemt daarna het heft in handen. Na 20 zetten rolt een gevaarlijke koningsaanval Gerards stelling binnen.
Bas West (bord 5) speelt tegen een Dame-Indische opening. Na 17 zetten zijn de strijdplannen van beide spelers duidelijk; Bas versterkt de c-lijn om op termijn de zwarte dame op c7 het leven zuur te maken, zwart wil met de zet f5 de witte stukken onder schot nemen.
Ral van den Burg (bord 6) speelt zijn Pirc. Na een uur zijn welgeteld 12 zetten gedaan, Ralf staat zowaar voor in tijd en besluit lang te rokeren. De witte koning staat nog op e1, wit kan dus kiezen voor tegengestelde rokades en daarna met de pionnen op de damevleugel de zwarte koning onder druk proberen te krijgen.
Onno Wolters (bord 7) speelt de Reti-opening en heeft beide lopers gefianchetteerd. Na 16 zetten lijkt hij iets meer ruimte te hebben dan zwart. Het is nu zaak om druk te krijgen en te houden.
Ferry Lunek (bord 8) speelt dit keer het Albins tegengambiet. (1. d4, d5 2. c4, e5?!). Zijn tegenstander lijkt niet vertrouwd met deze opening en speelt al snel e3. Volgens de theorie zou zwart hierdoor voordeel moeten krijgen. Ferry speelt het op zijn eigen manier, er worden verschillende stukken (waaronder de dames) geruild.
Iets over 22.30 uur geeft Gerard op; de witte aanval is te sterk, zwart is inmiddels een stuk achter en de witte torens en dame gaan ongenadig verder.
Even later blijkt ook Noël op te moeten geven. Zijn jonge tegenstander heeft sterke zetten gespeeld, waardoor Noël moest kiezen tussen een slechte stelling met een pion minder met sterke dreigingen voor wit en de dame te ruilen tegen 2 stukken met onduidelijk spel. Hij koos de 2de optie maar kon daarna slechts hopen op een mindere zet van wit. Na het nodige gespartel geeft hij op.
Olaf profiteert van de gelegenheid die zijn tegenstander hem biedt om zijn stukken goed te plaatsen in de zwarte stelling. Uiteindelijk is het voor zwart niet meer houdbaar en strijkt hij de vlag. Een erg mooie overwinning van onze eerste bord speler!
Ferry geeft ook de pijp aan Maarten; door het vele ruilen en het niet benutten van de vage kansen is een eindspel met een pion minder overgebleven. Wit toont zich hierin de meester.
Ralf heeft besloten de koningsstelling te openen met een pionoffer. Wit richt zich op de damevleugel. Degene die het snelst is lijkt te gaan winnen. Helaas is dat de witspeler.
De tussenstand van 4-1 lijkt de opmaat naar een grote nederlaag.
Sape heeft veel tijd besteed aan het bedenken van een plan en de daarbij passende zetten. Daardoor staan er nog 4 minuten op zijn klok. Hij voelt dat de stelling hem uit de vingers glijdt en besluit remise aan te bieden. Na wat bedenktijd accepteert zwart dit aanbod.
Bas heeft tactisch sterk gespeeld. Er zijn stukken geruild en het eindspel toont voor beide spelers 2 stukken en een stuk tegen 5 pionnen in het voordeel van Bas. Wanneer zwart een stuk tegen 3 pionnen ruilt blijft Bas 2 pionnen voor en wint vlekkeloos.
Onno heeft de zwarte stelling onder druk gezet. Inmiddels is een paardeneindspel op het bord gekomen met een witte vrijpion op de a-lijn. Deze pion blijkt de handenbinder te zijn die de zwarte koning bezig houdt. Het witte paard kan daardoor actief spelen en ook Onno wint.
De einduitslag 4,5 – 3,5 mag zeer verdienstelijk worden genoemd, maar ergens knaagt ook de gedachte dat er meer in had gezeten. De laatste wedstrijd speelt VSG-1 (plaats 6) tegen Hoogland-1 (plaats 5) dat een matchpunt meer heeft. Normaal gesproken zullen de teams op de plekken 7 en 8 punten verspelen tegen de topteams, als dat uitkomt behoudt VSG-1 haar plaats in de hoofdklasse.


 

VSG - Wageningen

VSG 1 speelde voor de externe competitie tegen Wageningen 1. Beide teams deelden de laatste plaats. Door winst van Boterenbrood, Van Setten en Van den Burg en remise van Bovens, West en Wolters wonnen de Ermelose schakers met 4,5 – 3,5. VSG bezet nu, met nog 2 ronden te spelen, plek 5.

Voor de derde keer op rij een nipt verlies: VSG2 - Voorster SC 2: 2,5 – 3,5

Op bord 1 kwam Jo Wolters vanuit de opening gedrongen te staan. Nauwkeurig manoeuvreren van beide kanten bracht daar geen verbetering in, maar kostte de witspeler veel meer tijd. Met nog 1 uur en 20 minuten op de klok (wit had nog 10 minuten) besloot zwart tot een pionoffer dat zijn loper eindelijk wat speelruimte moest geven. De tijd tikte weg voor wit, maar secuur verdedigen zorgde ervoor dat het voordeel niet groter werd. Zwart had alleen verlieskansen en toen wit in echte tijdnood remise aanbood werd de vrede getekend.
Op bord 2 kwam Wido Sparling vanuit de opening onder druk te staan en dat werd naarmate de partij vorderde alleen maar erger. De onvermijdelijk 0 volgde dan ook.
Willem Booy won in de opening een paard tegen een pion. Hij hield dat voordeel vast en won zijn partij overtuigend.
Martin van den Broek kwam in het late middenspel zo goed te staan dat het slechts een kwestie van tijd leek dat de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel de doorslag zou gaan geven. Martin maakte een verkeerde strategische keuze verloor de pionnenmeerderheid  en zijn loper en moest gedesillusioneerd opgeven.
Hisham Haout probeerde vanuit de opening goed spel te krijgen, vergat op tijd zijn koning in veiligheid te brengen en werd prompt mat gezet
Henk van Rijssen kreeg voordeel in het middenspel en maakte het karwei gedecideerd af.

Een spannende match in een goede sfeer, waarbij het er lang naar uitzag dat VSG voor een of meerdere matchpunten zouden gaan. Het mocht niet zo zijn.

 


 

Apeldoorn 3 – VSG 2, 11 november 2021 2e ronde SOS 2C

Op woensdag 11 november 2021 19:10 uur vertrok de spelersbus van VSG2 vanuit Ermelo voor de 1e uitdaging dit seizoen tegen Apeldoorn 3. De eerste ronde was uitgevallen omdat 7 pionnen zich had teruggetrokken uit competitie. Mondkapjes in de bus, app-check voor betreden van de speelzaal in het mooie denksportcentrum in Apeldoorn en een boks in plaats van het gebruikelijke schudden van handen en de match was onderweg.


Bord 1: Marco ter Meer speelde met wit tegen Henk Pruijssers. Wit kwam niet goed uit de opening, gaf een pion, gaf nog een pion en gaf op.


Bord 2: Sparling aan het 2e bord speelde met zwart tegen Buitenhuis een Italiaanse partij (met Lc4 Lc5). Buitenhuis speelde aanvallend (uiteraard, je speelt geen Italiaans met wit om eens fijn te gaan verdedigen), met c3 en de zet daarop d4. Het leek Buitenhuis te gaan lukken om de zwarte stelling sterk onder druk te zetten, maat hij vergat zijn damepaard mee te nemen, die tot diep in de partij op b1 bleef staan gras eten. Mogelijk wilde wit de vaart niet uit zijn aanval halen. Het leek even of wit een kwaliteit zou gaan winnen, maar zwart, die ondertussen al zijn stukken in het veld had staan, bood zijn loper aan voor een koningspion. Deze loper was giftig, en Buitenhuis sloeg het aanbod wijselijk af, maar Sparling had toen wel een pion meer en won ook de kwaliteit weer terug. Met twee zwarte paarden in het veld en een wit paard nog steeds in stal b1 kon Sparling vervolgens een stuk winnen waarna de witte stelling in slow-motion instortte.


Bord 3: Jo Wolters had de witte stukken tegen René Schaafsma. Een Caro Kann leidde tot een gelijkwaardige stand. Zwart probeerde een pionnen bestorming op de damevleugel, maar zag een venijnig tussenzetje over het hoofd wat prompt een pion kostte met een goede stelling en actief spel. Wit kon met voorzichtig manoeuvreren zijn stelling gaandeweg verbeteren. Toen de witte dame daarna diep in de zwarte stelling kon penetreren waren zwarts problemen niet meer op te lossen. Stiekem probeerde zwart nog een matcombinatie in de stelling te vlechten. Wit had echter scherper gecalculeerd, liet zwart zijn gang gaan. Zwart had een ogenschijnlijke verdedingingszet over het hoofd gezien, die een tempo kostte en waardoor zwart mat ging voordat zijn matdreiging geeffectueerd kon worden.


Bord 4: Martin kwam met zwart een kwaliteit achter te staan en zijn stelling leek verloren. Met scherp spel wist hij uiteindelijk die kwaliteit terug te winnen en een gelijkwaardige stelling te bereiken. Opgelucht besloot hij remise aan te bieden die zijn opponent dankbaar accepteerde. Gegeven het ratingverschil van ruim 100 punten een verdienstelijk resultaat.


Bord: 5: Willem speelde zijn eigen leeuw variant, dat moest ook wel tegen de Siciliaan van Karin. Zoals altijd kom ik daardoor in het begin wat slechter te staan, maar dat is ingecalculeerd, in de loop van het spel gaat het beter, maar nadat ik dus 1.5 pnt voorsprong had genomen, maakte ik de fout om het mooier te willen maken en ruilde niet de dames af wat mij een directe winst had opgeleverd. Karin kreeg hierdoor de kans een torpedo af te vuren die mijn kansen dusdanig lieten kelderen dat ik alleen nog kon pompen om het schip boven water te houden, nadat de pompen het niet meer aankonden heb ik  het schip moeten verlaten.

Bord 6: Wit opende met het damegambiet dat door zwart werd geweigerd. Daardoor ontstond wel veel druk op de zwarte koningsvleugel. Door een verkeerde volgorde van afwikkeling verloor zwart een paard tegen de winst van een pion. Daarna was er door de ontstane open ruimtes wel goed middenspel mogelijk voor zwart. Uiteindelijk na het afruilen van de meeste stukken behield wit in het eindspel een extra paard en een vrijpion. Deze vrijpion gaf uiteindelijk de doorslag en zwart moest zich na drie uur strijd gewonnen geven.

Vooraf was gegeven het krachtsverschil met name op de laatste borden een ruim verlies te verwachten. Achteraf overheerste toch het gevoel dat er wellicht meer in had gezeten dan het gerealiseerde nipte verlies.


HenkvR_Marco.jpeg PietDick.jpeg SapeOlav.jpeg  

  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login